Seilskute_innlegg_Najaden

SENK NAJADEN
– et historisk drama fra Sørlandet 1812

Slaget i Lyngør 1812 – bestillingsverk fra Bokbyen Forlag.

Sommeren 1812 ligger fregatten Najaden og tre orlogsskip ankret opp litt vest for Lyngør. I havet utenfor seiler et ruvende engelsk krigsskip – linjeskipet Dictator. Skipets kaptein har fått oppdraget: Senk Najaden!

Jakten på Najaden går mellom øyer, holmer og skjær og ender på Lyngør havn. Når Dictator kommer inn i havna og angriper Najaden, blir den fredelige sommerdagen forvandlet til en blodig krigsarena.
Søskenparet Marthe og Johannes står midt i skuddlinjen – og det som skjer endrer alt. Også for den unge engelske dekksgutten Will, om bord i Dictator,  blir livet snudd opp ned i løpet av noen få dramatiske minutter.

Med utgangspunkt i hva som faktisk hendte under et av Norgeshistoriens mest dramatiske sjøslag, har jeg diktet en tidsriktig skildring av hvordan Marthe, Johannes og Will opplevde tiden før og etter slaget på Lyngør havn 6. juli 1812. Marthe, Johannes og Will har større delaktighet i begivenhetene enn vi vet at noen har hatt – likevel troverdig nok til at vi tenker: Dette kan ha skjedd.

Bokbyen Forlag har gitt ut boka.