Fyrene er kystens veivisere. De er bygget på noen av de mest ekstreme lokalitetene langs kysten, og konstruert for å kunne trygge ferdselen på havet og stå imot naturkreftene. De er også bygget for å huse fyrfolket – familiene som levde og tjenestegjorde på utposter med horisonten som nærmeste nabo. I dag er fyrdriften automatisert og fyrene avbemannet, men de står der fortsatt.

Fyrene er viktige navigasjonshjelpemidler, samtidig som er de viktige kulturminner og symboler på vår identitet som kystnasjon. Derfor er mange av fyrene fredet. I dag er de attraktive besøksmål med et variert tilbud av aktiviteter og opplevelser. Det finnes neppe bedre måter å oppleve den sørlandske kystnaturen og kystkulturen på enn et fyrbesøk – eller flere. Vi håper denne boka vil inspirere mange til å utforske Sørlandets utposter både i fortid, nåtid og framtid.

«Et gjennomført verk som anbefales like mye til kajakkpadleren som historienerden»
Den lokale fyrentusiasten og leder av Norsk forhistorisk forening, Henriette M. Skjæveland, er overbegeistret over et nytt bokverk om Sørlandets fyrtårn.

Fantastiske bilder frister leseren, og så blir man revet med av spennende fyrhistorie og beretninger om kulturminnevern i praksis. Både fortidens og dagens fyrfolk står i fokus.

Jo van der Eynden og Øivind Berg har skrevet boken, og den er rikt illustrert med Øystein Paulsens bilder. I sin egen omtale ytrer de et ydmykt ønske: «Vi håper denne boka vil inspirere mange til å utforske Sørlandets utposter både i fortid, nåtid og framtid.”

Fyrbesøk er en flott ramme for å oppleve kystnatur og kystkultur. Det sosiale livet på fyrene, både historisk og i dag, er viet langt større plass enn i tidligere fyrbøker. “Det er flott at de fanger opp menneskene, og ikke bare det tekniske, historiske og arkitektoniske”, uttalte Henriette M. Skjæveland, leder i NFHF, til lokalavisen Lister.

Boken er dedikert til dem som ivaretar fyrene og åpner dem for allmennheten. Lanseringen på Lindesnes fyr 19. juli bidro til å styrke dette nettverket av fyrentusiaster. Kystverket, venneforeninger og NFHF var blant de inviterte.

Forfatterne Jo van der Eynden og Øivind Berg, fotograf Øystein Paulsen og styreleder i NFHF Henriette Skjæveland.